Rákoskerti képviselo - Hatvani Zoltán

Rákoskerti Piactér

 

 

Rákoskert új főterének megvalósulása

Nézze meg kisfilmünket a rákoskerti régi piactér tereprendezéséről és térrehabilitációjáról:

https://www.youtube.com/watch?v=2aOye6xkdug

****************************

2016. december 16-án hivatalosan is átadták Rákoskert régi/új központját.

 

Talán ennek a bejegyzésnek az olvasásakor már mindenki tudja, hogy elkészült az a rákoskerti „főtér”, amit a képviselők 2008-ban álmodtak meg. Azóta sok minden változott, így a napokban átadott terecske is egészen más ma, mint a korábbi tervekben lett volna. Közismert, hogy elbontották a régi orvosi rendelőt és patikát, aminek 2014 és 2016 között egy új épületet építettek. Ebben az épületben kapott helyett a korábbi gyógyszertár és a körzet két felnőtt háziorvosa is. Kajetán Miklós és Veres Ákos doktorurak idén februártól fogadják a betegeket az új, első emeleti rendelőkben. A tér felújításakor az volt a cél, hogy közösségi teret (és ne parkolót) alakítsanak ki a területen, de úgy, hogy a kulturált parkolás is biztosított legyen. Az orvosi rendelő előtt 4, míg a Zrínyi utcával párhuzamosan további 17 parkoló épült ki. A képviselők további parkolók kialakításában gondolkoznak a területen,  aminek a tervei lassan elkészülnek és ezzel a képviselők fel fogják keresni a területen érintett vállalkozókat is, de a kivitelezésre legelőbb már csak a következő évben, vagy években kerülhet sor.

Civil szervezetek és egyre több lakó is megkereste viszont a városrész vezetőit azzal az ötlettel, hogy ha már ilyen szép lett a Zrínyi utca melletti terület, akkor jó lenne annak nevet is adni. E témában elindult egy közös gondolkozás és ötletelés, aminek az eredményéről most itt számolunk be legelőször. Eddig a következő névjavaslatok érkeztek:

  • Zrínyi tér, vagy Zrínyi Miklós tér
  • Piactér, esetleg Rákoskerti Piactér
  • Schell bárónő tere
  • Platán tér
  • Mátyás király tér (a Rákoskert sugárút régi neve volt Mátyás király sugárút)
  • Egészség tér, vagy Egészségkert tér (a tér megújítását célzó kerületi pályázat címe volt EGÉSZSÉGKERT.)

****************************

2010 nyarán Fohsz Tivadar és jómagam felkértünk egy tervezőirodát, hogy nézze meg és mérje fel a Rákoskerti piactérként ismert (Zrínyi utcai üzletsor) területet a célból, hogy ott később egy Főtérnek nevezhető, kultúrált vásárlási lehetőséget biztosító terecske és közösségi tér alakuljon ki. Az elsődleges terv elkészült, amit elsőként a Rákoskerti Polgári Kör tagjainak mutattunk be.
Ezután 2010. őszétől a helyiek és a területen dolgozó, ott üzletet üzemeltető kereskedők véleményét kértük ki. 2013. februárjában került benyújtásra a lent is olvasható előterjesztés, majd megkezdődhetnek a tárgyalások a leendő beruházókkal is.
A végleges, engedélyes tervek reményeim szerint 2013 végére állnak majd rendelkezésünkre és így 2014-ben elindulhat a tér rehabilitációja.

Rákoskerti Piactér

Javaslat Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzatának a Budapest XVII. kerület Városrendezési és Építési Szabályzatáról „17. KVSZ” szóló 3/2006. (III.2.)rendelete módosítására a Budapest XVII. kerület, Zrínyi utca – Rezgő utca – (139005) hrsz-ú közterület – Pásztortűz utca – Lilaorgona utca – Nyomdász utca által határolt területvonatkozásában. Röviden: Javaslat a helyi KVSZ módosítására a leendő rákoskerti főtér kapcsán
http://hatvanizoltan.hu/doc/egyeb/
24_2013_02_07_Rkert_alkozpont_KSZT.pdf

****************************

2013. januárjában  új szabályozási terv készítését rendelte meg az önkormányzat, aminek a célja, hogy a területen Katolikus imaház, új szolgáltató, kereskedelmi épületek épülhessenek. A fő cél, hogy a tér közepén lévő önkormányzati tulajdonú épület helyére egy közösségi "tér" épülhessen.

2013 nyarán egy pályázatot is beadott a kerület a Fővárosi Önkormányzathoz, melynek látványterve itt látható.

 

 

<< Vissza a fooldalra

Keresés

   

Legfrissebb híreink: