Rákoskerti képviselo - Hatvani Zoltán

Rákoskertről

 

 

Rákoskert Budapest főváros városrésze a XVII. (Rákosmente) kerület területén.

Rákoscsabához tartozott valószínűleg már az Árpád-kortól kezdődően.

A terület tulajdonosa, Schell báróné (dr. Füredi Ferenc, a család ügyvédjének tanácsára, hogy a férje adóságait rendezze és a megélhetését is valamelyest a rangjához méltó módon biztosítsa) a húszas-harmincas évek fordulóján elhatározta, hogy a mai Rákoskert helyén fekvő birtokot felparcellázza és a kialakított házhelyeket eladja. 1931 januárjában már készen voltak a tervek, megnyílt a Kucorgó csárda egyik bérelt helyiségében a parcellázási iroda.

A vasúti állomás helyére is Füredi Ferenc tett javaslatot, ahol megépülése után, 1933 végétől, ha feltételesen is de megállt a vonat. (Ez azt jelentette, hogy felszálláskor vagy egy megállóval előbb szólni kellett a kalauznak, ha valaki Rákoskerten akart leszállni, illetve csak akkor állt meg a vonat, ha volt felszálló.) 1937-ben került be a rendes menetrendbe.

Mivel Rákoscsabát számos más településsel együtt 1950. január 1-jével Budapesthez csatolták, ekkortól Rákoskert is a főváros része lett.

Látnivalók
  • VidadombVidadomb (vagy Vida-domb): Rákoskert legmagasabb pontja a Vidadomb (207 méter), ahonnan a pesti oldal egyik legszebb panorámája nyílik a védett Merzse-mocsár és a Ferihegyi repülőtér területére. Területén két játszótér, focipálya, streetball pálya és a kerület leghosszabb kötélpályája épült meg 2010-ig. 2018-ban adták át a felnőtt kondi parkot, melyet 14-99 évesek használhatnak. 2019. október végén készült el az új, horganyzott acél szaletli a Kereszt mellett.
  • ÁllomásWass Albert szobor (Erzsébet körút - Pesti út sarkán) Civil kezdeményezésre és támogatással állíttatta a helyi önkormányzat az író születésének 100. évfordulójára. Az avatóünnepségre 2008. szeptember 27-én szombaton került sor. A megemlékezésen, melyet a Rákoskerti Művelődési Ház szervezett, fellépett Réti Árpád színművész is.
  • ÁllomásRákoskerti Emlékpark, mely a Rákoskert sugárúton a platánfák árnyékában található. A terecske megvalósítását és építését a helyi legnagyobb civil társaság a Rákoskerti Polgári Kör kezdeményezte és finanszírozta. Átadták 2008-ban, Rákoskert 75. születésnapján.
  • Merzse-mocsárMerzse-mocsár, amely terület Budapest utolsó érintetlen mocsaras területe. Vízfelületének nagysága mindig változik, néha kiszárad, de csapadékosabb időszakok után újraéled. Növény- és állatvilága gazdag, madárlesre és kirándulásra rendkívül alkalmas terület.
  • Orszagzaszló RákoskertenOrszágzászló (Erzsébet körút - Nyomdász utca sarok) A régi orosz emlékművet még az első szabadon választott helyi képviselő alakította át "országzászlóvá". A beton talapzatot 2007-ben vörös gránittal burkolták be és a környezetét is rendbe hozták. Térkő burkolatot és pihenőpadokat helyeztek el az emlékmű körül, valamint tavasztól őszig virágokkal díszítik a kiteresedést.
  • ÁllomásPlatánfasor: A Rákoskert sugárút alsó részén, a vasútállomás és a Zrínyi utca (Piactér) között található impozáns fasor. A korabeli írások szerint 1931-ben, a terület parcellázásakor, összesen 150 db fa lett elültetve, amiből jelenleg még 139 fában gyönyörködhetünk. Napjainkban újra pihenőpadok fogadják az arra sétálókat, sőt a fasor közepén található a 2008-ban megépített Jubileumi Emlékpark.
  • Állomás Rákoskerti Vasútállomás: Az 1930-as évek elején épült a vasúti megálló, amely Rákoskert egyik, ha nem a legszebb épített műemléke. A Rákoskert sugárút alján található tornácos, boltíves épület, az 1990-es évek közepén majdnem az enyészeté lett, de szerencsére egy helyi, lelkes lokálpatrióta (Árvay Ferencné) minden követ megmozgatva megmentette, sőt újjáépítette az állomást. A vasúttal közlekedőket kiszolgáló épület mellett 2010 tavaszától ingyenes P+R parkoló áll a vonattal közlekedők rendelkezésére. 2010 nyarától pedig a kerületben első helyen itt indult el az ún. vasútbusz (197), amivel a Kertiek kényelmesen, a vasúti menetrendhez igazodva tudják elérni az állomást.
  • "Aradi vértanúk tere": , amit a Bodonyi utca – Andráshida utca kereszteződésénél lehet megtalálni. Mivel a terület nem közterület, így hivatalosan nem nevezhettük el az Aradi vértanúkról, de reményeim szerint a helyiek néhány év múlva ennek ellenére így fogják hívni. Az önkormányzati telken 2009-ben történt az első tér rehabilitáció, aminek köszönhetően kipucoltuk a köves, törmelékes területet és elültettünk 13 db fát. 2010-ben virágsziget is létesült a telek közepén és egy fahíd segítségével lett megközelíthető a zöldfelület. 2014. elején ifj. Tissevits Dezső ötlete nyomán egy szép kopjafa került a tér közepére, valamint a 13+1 fa tövébe elkészült a 13 Aradi vértanúnak és a néhai miniszterelnöknek emléket állító márványtábla. 2014. október 6-án a Kossuth iskola diákjainak műsorával lett “felavatva” Rákoskert új “közparkja.
  • Schell Gyuláné tér, ami Rákoskert főtere lett. 2016. decemberében lett átadva az új orvosi rendelő és a patika is. A téren néhány hónappal később elkészült a Katolikus Kápolna és urnatemető is.

<< Vissza a fooldalra

Keresés

   

Legfrissebb híreink: