Zászlólengetés a Rákoskert Napon

Szelepcsényi Sándor (a mikrofon előtt) polgári kör elnök vezényszavára mindenki meglengette a frissen átvett nemzeti trikolort.Távolabb Hatvani Zoltán és Fohsz Tivadar rákoskerti képviselők. 

Több mint ötven jelentkező vette át ma a nemzeti színű magyar zászlót Rákoskerten. Hatvani Zoltán és Fohsz Tivadar helyi képviselők támogatása révén, a Rákoskerti Polgári Körön keresztül kedvezményesen, árának tizedéért lehetett hozzájutni a mintegy ötezer forint értékű lobogóhoz. A jelentkezők ma, a hatodik alkalommal megrendezett Rákoskert Napján vehették át ünnepélyes keretek között a lobogót. Szelepcsényi Sándor polgári kör elnök vezényszavára pedig mindenki meglengette azt. felemelő látvány volt. 
Az ünnepi aktus előtt Hatvani Zoltán önkormányzati képviselő összefoglalta, milyen rendezvények lesznek idén Rákoskerten, mintegy válaszolva arra a felvetésre, hogy a Vida-dombon miért nem lehet augusztus 20-i rendezvényt tartani. Sajnos, e gyakorlatnak a szigorodó biztonsági előírások miatt kellett változnia. 
A teljes éves ünnepi paletta február elején Wass Albert-nappal kezdődik, magában foglalva a Rákoskertért Díj átadását is.  A következő esemény a Rákoskert Nap, amit a Platánfasoron tartanak. Ezt követi június 21-én a Szent Iván-éj, amit a Rákoskerti Művelődési Ház kertjében rendeznek meg. Aki még nem látta, megtekintheti, birtokba veheti az intézmény előtti megújult parkolót. Hatvani Zoltán jelezte továbbá, a Bodonyi utca és az Andráshida utca sarkán új teret létesítenek hamarosan Rákoskerten, az Aradi vértanúk terét. Október 6-tól ezentúl minden évben meg lehet emlékezni az Aradi vértanúkról, az 1948-49-es szabadságharc vérbefojtásáról.  Az esztendeő utolsó rendezvénye pedig a Mindenki karácsonya a művelődési házban. 
Fohsz Tivadar lapunknak elmondta, évente több és több zászlót rendelnek a rákoskertiek, így remélhető, hogy sok házon fog lobogni a magyar trikolor nagy nemzeti ünnepeinken.
A képviselő délután nyilvánosan is színpadra lépett, hogy személyesen is köszöntse a rákoskertieket. Köszönetet mondott az itt működő intézményeknek, civil szervezeteknek, a lakosság jelen lévő tagjainak, hogy aktív részvétellel segítették a Rákoskert Nap megrendezését. Érződik aktivitásukban a helyi közösségi szellem, a Rákoskerthez való kötődés erősödése. Jelezte, csak összefogással juthatunk előbbre. A polgári értékek, a nemzeti identitás fölvállalásának szép szimbóluma a zászlótűzés. Elmondható, hogy Rákoskerten napjainkban már minden intézmény – óvoda, iskola, művelődési ház – homlokzatán lengetheti a szél a nemzeti zászlót, illetve a városrész helyi zászlaját is. Jövőre azt tervezik, hogy a nemzeti színű lobogó mellett rákoskerti zászlót is lehet vásárolni, ugyancsak kedvezményes formában.
Fontos ez a kezdeményezés. Nem is olyan régen még a magyar zászlót csak akkor lehetett kitűzni, ha mellé tették a szovjet vörös lobogót a sarlóval és a kalapáccsal. Utóbbi aztán a rendszerváltozással szerencsére elmaradt, de a bátorság, hogy tegyük ki házunk homlokzatára a magyar zászlót ünnepeinken, sőt azon túl is, nem vett elég erőt rajtunk. Pedig szerencsére már nem kell a csengőfrásztól tartani, amikor lefüggönyözött fekete autók vitték el a rendszernek nem tetsző személyeket zord hajnalokon. A régi reflexek azonban még élnek. A „fortélyos félelem” még sokakat igazgat, s ezért inkább sokan nem teszik ki a zászló, biztos, ami biztos alapon. Nehogy baj legyen belőle.
Rajta, rajta jó katonák, / zászlónk lengjen égre. / Verjük le az ellenséget, / fusson messze végre! /”
Weöres Sándor négysorosát hoztam ide. Nekünk, mint jó katonáknak, saját félelmeinkkel kell legelőször leszámolni.      
A rákoskerti képviselők jó példát adnak. Bátorítják az ott élőket nemzeti identitásuk önkéntes, örömteli fölvállalásához. A kedvezményes zászlóvásár azt üzeni, hogy ezt a lehetőséget a hatalom üzeneteként is felfoghatjuk, amely bíztat bennünket arra, hogy nyugodtan vállaljuk önmagunkat. Vállajuk föl, amit szeretünk, amivel azonosulunk. A nemzetet, a magyarságot. A zászlótűzéssel az összefogás erősödik, az összefogással az egység lesz szilárdabb. Nélküle pedig nem lehet hatékonyan védelmezni hazánkat.
Lehet példát venni Rákoskertről más városrészekben. Rákosmentén és azon kívül is.  

 

Forrás: tizenhetedik.hu