Wass Albertre emlékeztek Rákoskerten

   .   

Jókai Anna beszél

A IV. Wass Albert Emléknapot rendezték meg tegnap, február 18-án Rákoskerten azon az egykor – műszaki zsargonban – csak kiteresedésnek nevezett közterületen, amelynek már hivatalosan is Wass Albert tér a neve. A jeles esemény szónoka Jókai Anna Kossuth-díjas író volt, aki ragyogó előadásban húzott párhuzamot Wass Albert munkássága, az összmagyarság érdekeinek szenvedélyes képviselete, mint a nemzet megmaradásának legfontosabb eszköze, és országunk mai, bizonyos hazai és nemzetközi erőközpontok által következetesen kifejtett ellenséges politikája között.
E tágabb összefüggésrendszerbe elegánsan illeszkedett az a bátor, az összmagyarság ügye mellett elkötelezett rákosmenti folyamat, amely lehetővé tette, hogy először a fővárosban szobrot emeljenek Wass Albertnek, majd sikeresen végigvigyék a a polgári kezdeményezés törekvését, hogy az egykori kiteresedésnek Wass Albert tér nevet adományozzák. A folyamat elindítója, dr. Tamási Géza, mint képes beszámolónkban hallani fogják, egy romatikus ötlettől vezérelve kezdeményezte a szobor felállítását, felajánlva anyagi támogatását is a munkálatokhoz. ám a lelke mélyén maga sem hitte, hogy az akkor másféle politikai összetételű fővárosi önkormányzat mellett sikerül beteljesíteni ezt a folyamatot. Miközben meghatottan vette át a Rákoskertért Dij elismerő címet Riz Levente polgármestertől, köszönetet mondott mindazoknak, akiknek közreműködése révén Bedey Gábor rákoskerti szobrászművész Wass Albert szobra megszülethetett, s a művészről teret neveztek el Budapesten. Elsőként a fővárosban.
A rendezvénysorozaton részt vett Riz Levente polgármester, országgyűlési képviselő mellett Fohsz Tivadar alpolgármester, Hatvani Zoltán, rákoskerti, továbbá Dunai Mónika, Szabó Tiborné, dr. Fenke Ferenc és Nótin Tamás önkormányzati képviselő.
Tekintsék meg tudósításunkat: benne Jókai Anna, Riz Levente beszédét, Fohsz Tivadar laudációját és Tamási Géza köszönő szavait!  
 

Forrás: tizenhetedik.hu